Rabu, 12 November 2014

ALL ABOUT BIRTHDAY TREAT

Assalam to all of u.

Bulan november ada 2 birthday, Abah. Dan Danial. Setiap tahun pasti ada. Tak kira la kecik atau besar atau sederhana. Pasti ada. Untuk anak2 insyAllah slagi ibu n abah mampu sekadar kek sepotong pon insyaAllah kami akan beri pd hari ulangtahun kelahiran anak anak ibu nanti..

Teringat masa kecik2 ibu dulu mak tak pernah pun sambut birthday. Apatah nk ingt tarikh. Tapi tak tau lah maybe ingt cuma xtunjuk n tak biasa sambut. ibu tau mak n ayah tak mampu utk adakan.. Itu yg mampu ibu cakap. Ibu tak salahkan maktok n wan ayah sbb ibu tau kekurangan waktu tu. Dah besarkan ibu pun dh brsyukur. Jd sbb tu la ibu slalu fail utk ingt tarikh2 n thats why la sgala tarikh ibu kena set kat kalender.

Lagipula kami org kampung untk sambut menyambut birthday ni bukan kebiasaan..

Tau, mak mmg tak romantis tp kasih sayang mak ayah tak pernah putus. 

Dan ibu teringat ..1 pristiwa ms tu ibu n abah msih dlm alam 'nikah gantung' ..mmg xde rs bersalah tahap dewa sbb tak wish n tak call for the surprise wishes i guess..haha.. so mrajuk abah seharian xmo trima calling or text dr ibu..ibu call tak terjawab..ibu text tak ter reply..haha. sorry abah, ibu tak alert ng tarikh2 keramat. Even kita lg beberapa hr nk naik pelamin..kahkahkah..sorry abah. Ibu terlupa. Ibu minta maaf.

Jadinya.... ibu akan lbih peka ng benda2 sentimentel value gini.. sbb tu la ibu try to hard buat ssuatu spy zaman kanak-kanak uols ada moment yg blh diingt even tak la meriah n besar mn pun just share with ur small friend ngn small party n mkn2 kek serba skit. Ini pun abah yg beria ia nk suruh bt mkn2..kalo harap ibu mmg tak lah. Just mkn kat kedai kek then blik.. kan?!?!??!..tgk ibu..hadehhh laaa.. xpa abah ada so dia yg push ibu..

BtW, ibu ucapkan selamat hari lahir sayang sayang ibu.

Utk abah, i will always love you even kita slalu brcanggah pendapat/idea/kata2/perangai sejak akhir2 ni. Ntah la maybe berubah utk kebaikan bersama. Utk kjayaan anak2. Kita slalu x sependapat bab tu.
Harap kita blh sama2 didik anak2 kita utk ke arah yg lebih baik dr kita. Love u to the moon n back..ceewahhh..

Utk abg danial, please anak ibu sayang, jd anak yg soleh. Dngar kata. Lembut hati. Terang hati. Pandai. Rajin. Dan menggembirakan kami didunia dn akhirat, anak. Semua yg terbaik kami doakan buat mu.  

Khamis, 2 Oktober 2014

HARI ULANGTAHUN PERKAHWINAN

I love u . INSYAALLAH HINGGA AKHIR NAFAS INI.

Sabtu, 27 September 2014

DALAM KENANGAN


بسم الله الر حمن الر حيم
  السلا م عليكوم ورحمةالله وبر كا ته

Alfatihah

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم①.الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعٰلَمِين َ.② الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ.③ مٰلِكِ يَوْمِ الدِّينِ.④ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ.⑤ اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ.⑥ صِرٰطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّآلِّينَ .⑦

Malam ni dok belek2 date yg sesuai utk booked sesuatu tiba2 teringat #mh17.

Syukur apabila mndengar n lihat kat paper online yg mengatakan arwah anak bongsu kpd arwah Tambi yg trkorban telah dikenalpasti. Perasaan syukur jg dipanjatkan. Lihat. Kita yg tiada perhubungan trus jg terkesan dgn berita2 sebegini. Apatah lagi kluarga yg terdekat. Kami jg turut bersedih. Mampu berdoa moga semua urusan dpt dlaksanakan dgn sempurna. Sungguh berat ujian buat ahli keluarga arwah. Kita sebak. Diorng lagiii sebak. Kita sedih. Diorang lagiii sedih. Kita terkejut diorg lagiiiii terkejut. Moga aljannah tmpat mereka.

Turut ingin memuat naik gambar hitam putih pd hari berkabung malaysia sempena kepulangan jenazah2 dn mayat2 mangsa #mh17 ke tanah air. Ditembak jatuh di ukraine dn tiba di Malaysia dgn istiadat yg penuh bersejarah. 

Biarpun dah lambat. Xpe. Sy uplod juga.
Kejadian menyayat hati itu berlaku dlm bulan Ramadhan. Kini dh hampir 9 Zulhijjah maknanya Hari Raya Qurban bakal menjelma. Dalam lbih krng 2 mggu gitu. Kredit tu google atas ehsan pic ni semua..

Sebagai memperingati kesemua mangsa
Alfatihah utk yg beragama Islam dan takziah buat bukan beragama Islam.

Sabtu, 30 Ogos 2014

KIFARAH


  السلا م عليكوم semua 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم①.الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعٰلَمِين َ.② الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ.③ مٰلِكِ يَوْمِ الدِّينِ.④ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ.⑤ اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ.⑥ صِرٰطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّآلِّينَ .⑦

"Kesakitan itu adalah sebahagian tanda penghapus dosa."

Ini yang dinamakan kifarah.

Bila pegang kalimah ni timbul rasa redha dan ikhlas menanggung sakit yang Allah beri sebagai ujian dalam kehidupan.

Setiap manusia Allah beri dugaan dalam pelbagai bentuk. Ini menunjukkan bahawa Allah ingat dn sayang pada kita.
Dan jgn salah anggap Allah bila sayang dia bagi ujian. Bila sayang bg dugaan. Bila sayang beri kesedihan.

TAK.

Memang tak je ada jg berbentuk kebaikan keriangan kebahagiaan. Itu terpulang pd yang maha esa menetukan qada dan qadar utk setiap hambanya.

Kita sebagai hamba redha dan ikhlas dlm kehidupan.

Notakaki:
1) ujian pelbagai
2) sakit dan kesenangan
3) ibu dan anak
4) redha dan ikhlas.
5) moga diri ini tabah hadapi ujian.

Rabu, 30 Julai 2014

HAPPY BIRTHDAY TO AISY

Assalamualaikum semua.

Alhamdulillah. Harini 30 Julai 2014 genap anak kedua kami berumur 3 tahun. Betapa sekejap masa berlalu. Danial Hariz Aisy dah menginkak ke angka 3. Apa pun ibu abah berdoa smoga kemudahan perjalanan hidup Aisy sentiasa dalam peliharaan Allah swt.

Segala kebaikan sentiasa mengiringi perjalanmu wahai anakku.

Lots of love from ibu, abah & abg danial.

Happy birthday to our swiftness boy.

We love u to the moon and back.

Happy 3rd birthday darling boy.

Allah ease everything for u,dear.

Love,
Ibu.

*GiVe aWay*

See You Again

...... Terima Kasih Di Atas Kunjungan Anda Semua ......
Segala Coretan dan Nukilan Adalah Hasil dan Hak Milik Dari Pemilik Blog ini " DeeAnie Blogspot " tetapi ada jugak yang terselit link dari google. Terima Kasih Bagi Yang Sudi Menjadi Followers dan Meninggalkan Jejak serta Komen.

"
hiduplah seperti lilin, menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."