Rabu, 26 Mac 2014

KRABI. DALAM. INGATAN. ep2

Baiklah janji mesti di tepati.
😆😆😆😆😆😆😆😊😊😆

Ok. Kita sambung k. Krabi aku dah datang..hihihi

Hari ketiga.
Ok. Masih di hari ketiga. Ok. Tertinggal pasal hot spring tu. Not bad!!
Hot Spring. Tp xbole lwn la air panas kat ulu legong, baling. Penah p time sekolah menengah . Ahahaha. Hambek!! Zaman remaja kain sapu sampah dlm kelas. Depa la aku ttp stended kain elok2 paras tumit ja. Auww..sopan k.
Ok ok oK OK. (Melalut)
Kat hot spring tu cantik jgk view nya. Indah ciptaan Allah. Subhanallah. Berasap asap di permukaan air. Mata air kat kawasan tu dh mcm jd kaw paya . Air ada brmcm2 tahap. Stended la. Ada sgr panas. Panas. Suam. Suam suam kuku. Dr air terjun tu trus mengalir sbuah sungai. Sungai air panas. Bukan kolam. Tp sungai air panas. Bertingkat tingkat. Kat sini pun mmg kaki main peranan. Jalan lgi slpas van drop kami kat gate. Siap bgtau jam kena tiba..huhuu..mcm lawatan anak anak sekolah menengah. Ok la tu dia nk panctual kan. Nk kejar to the next destination lak. Kat sini aisy bt hal dia dh berak. Menunggu meneran bkn main susah. Maklumla dh 2hari xmmbuang. Kasihannn berpeluh peluh..abg danial plak ntah mcmna dok berposing sakan ng kawan br tiba2 gedebokkk jatuh kat gigi gigi air suam tu..habis basah bj. Ni blom sampai emarald pool lg anak oiii. Dah la xbw bj tukar pon. Sbb budjet mmg lps mandi kat emarald pool tu pkai smula bj yg sama. Hadoiiiii.. dengan basah suam suam tu berjalan la kami ke station pickup.
So trus ke emarald pool.

Ya Allah. Subhanallah. Cantiknya. Mulut xhenti2 puji ya khalik ya rohhman ya rohimm.. indah ciptaan Nya.
Sesuai dengan nama EMARALD POOL.
dulu2 raja raja ni mmg suka memburu maybe ms kluar mmburu dia trjumpa kwasan ni so buat la tmpt beristirehat kot. Sampai la bole jd tmpt larangan yg mn hanya raja raja dan keturunan shj yg bole masuk. Namun kini dh jd tmpt pelancongan. Serius cakap dr permulaan jejak kaki lg dh cantik gila view air yg mengalir. Tak terucap rasa. Terpegun. Air sejuk gila2. Fresh sgt. Segar. And 1 more makanan dr luar langsung tak dibenarkan bw masuk. Maybe nk jg kebersihan kot. Tahniah mmg berjaya. Bersih. Terpelihara.

Sebelah ptg lepas urus diri dan  solat kami bersiap2 utk ke night market. Naik motor tut tut plak. Sblom ni tut tut kereta. Merasa smua. Best. Jakun kot. Hikhik.

Best. Barang murah2. Asben tak lain xbukan tergoda gak ngan iphone casing. Murah katanya banding di mesia. Wife dia plak sambar tshirt selai 100bath ja. Acu plak sangkut sepsang tshirt katanya nk bg kat kwn nk pakai sama kaler.  Ohh telupa nk bgtau kami ke krabi bw acu brsama. Sbb tu paspot ada 5. Hihihi.. syok la dia kecik2 dh ada paspot. Huhu. Makanan plak kami test mcm2. Semuanya yg memang tak ada di mesia. Sedap2 belaka. Yg pasti kat makcik pakcik yg ada tulis halal dn pakai tudung. Besar sgt night market Krabi tu. Almost jual makanan..

Balik bilik mkn solat then kuar depan2 pantai au nang belek2 apa yg patut utk mlm terakhir di situ. Nikmati mlm di Krabi. Tgk2 manusia lain. Hayati indah ciptaan pantai yg mungkin xkan sampai lg or maybe kembali lg. Kita xtau. Yang pasti indah pengalaman cuti kalini.

Hari keempat.
Pagi sebelom nak check out kami hentam habis habisan sebelom nk balik tp bilik kami setel bg clear n spt seawal kami masuk la cuma cadar bagai tu lantak pengurusan hotel tu la. Huhuu...selepas subuh, bereskan beg n segalanya. Then Pagi2 subuh tu jgk kami anak beranak jalan2 tepi pantai hirup udara segar. View sgt cantik. Sambil2 joging. Balik bilik anak2 melantak bekalan yg ada lebih2an skit lg tu sbb sebelum brgerak nk mkn lg ns beriani nenek sedap tu. Kalini siap tapaow bw blik mesia. Hahaha..mmg tahap sedap gilo.

So sebelom say babai Krabi kami pusing2 kat area pantai. N tiba kat tmpt mercu tanda Krabi. Crab's monument. Bergambar bagai. Sedih plak nk gerak. Sbb tatau bl plak ada peluang nk mai lg. InsyAllah ada rezki kita p lagi.

Ptg hari ke empat.
Parak skit la nk isi minyak. Our car xla mkn minyak bnyk sgt sbb hala p tu dh isi penuh tank kat pdg besar kiranya brtahan smpai krabi n jalan2 lagi then gerak sehingga 30km sebelum sampai Hatyai. Jauh tu dr Krabi ke Hatyai. Mmg kena bw bekal minyak plak lenkali. Mahal gila hrga minyak kat Thailand no wonder la seludup minyak ke negara jiran bole beli ferari (abaikan ejaan) 2 bijik. Banglo 8 tingkat. Huhu.. nak penuh tangki keta kena bayar 3500bath. Kalo mesia dlm rm110 dh penuh dh utk premacy.MPV/2.0 tuh . Syukur Malaysia Masih Aman. Tu pun ramai yg kecoh gila mnyk naik 20sen trmasuk aku jugak ..hehe..

Sampai Hatyai kecoh plak ngan sambutan krismas..huhu..ada salji turun ke..huhuhu..lawak je..
Target nk beli hanbeg. Kot2 la berjenama ni murah2 skit. Humphhhh..hampeh. lg mhal dr mlaysia la weh. Sapa ckp brg2 hatyai murah. Xla. Mahal lg woo.. even brg gred A ja pon dh beratus2. Ke aku xjumpa lubok dia..hahaha..mn la tau mmg xbesa sampai. Xpernah p sana. Ni la 1st time. Ataupun mmg kita2 yg keja gomen suami istri ni xmampu kot nk beli..hahaaha..apa2 ja la. Kikiki.. tu pon jgaaann, nak jgk ngikut org p obersea bagai..hahahaha..tp target utama dh sampai Krabi. hatyai ni cuma tempelan ja. Ini pon dh bsyukur sbb bole smpai. Thanks darling, Cuba usaha bw kami anak beranak siap ikat tepi adik sorg plak tu ke sana. Bkn nk membeli belah sgt pon just nk merasa sronoknya kat Krabi. Terima kasih abang.

Larut Malam hari 4
Dah msuk hari ke lima.

Kami tiba di Danok pukul 12.30mlm. Ikut sini sbb nk masuk ikut bukit kayu hitam. Kiranya laluan pegi dan balik berbeza. Untung jg drive sndiri bole merasa bnyk tempat yg tak pernah sampai sepanjang hayat. Seronok gila brg kat sini. Murahnya. Berkilo2 depa beli bras. Kami tak pon. Tak tau n tak reti plak..huhu.. Alah membeli Memang menang memakai..hauauuhuhu.. next trip maybe Danok kot. Tp xtau la bila.. BTW Lg dekat dr pdg besar rupanya..huhu.. lg havock brg dia dr pdg besar. Bekenan gila pakaian mlm kat 1 kedai tp jalanraya tuh..wow..merah menyala. Berbulu bulu beropol ropol. Meriah.  Malamku pnuh ghairah nnt..hahahah..(selingan skit. )
Ok.

Kiranya kat sini lah last check point kami berkonvoi.

Pss: smbung ep 3 di entry akan datang

Sabtu, 22 Mac 2014

KRABI. DALAM. INGATAN

As salam.
Punya la lama peram kisah honeymoon kami. Dah naik 3bulan lebih dah. Baru teringat nk publish.

Honeymoon merangkap holiday trip bg anak-anak. 1st time jejak kaki luar negara. Punya la happy. Tak pernah trlintas pon dlm ms terdekat ni nk buat pasport. Internasional paspot.

Kami merancang tak la semenggah mana. Cukup sekadar gitu gitu ja.
Tak mengharap sgt bole pegi. Dan bukan memaksa mau pergi.

Tapi syukur alhamdulillah kesempatan Allah laksanakan rencana kami yg dirancang tak seberapa tu. Syukur boleh merasa keluar negara 😊😇

Mngikut jadual kami dlm tempoh school holiday thn 2013 mmg padat. Bukan sekadar enjoy suka suki tp ada pengisian tersendiri.

Hari pertama.
Lps blk dr KL urusan konvo suami kami trus pack brg utk ke krabi. Mmg gamble sbb xde mohon isi borang kluar ngara dr jabatn. Dalam ht gundah beb. Tkt tejd ssuatu di sana mmg nahas la kami. Kalo mati , mati katak ,kata adik aku. Dalam hati berdoa moga2 semua bjalan lancar. Alhamdulillah.
Setel tukar matawang.insurans.segala jenis borg kami gerak ke perlis dr changlun. Menuju wang kelian. Masuk ikut situ lg cepat sampai ke krabi. Beza 2jam jika lalu ikut bukit kayu hitam.
Before that segala kelengkapn spt ubat2, mknan2, dh ready dlm stok bnyk tp bila smpai sana smua rs mcm xcukup. Kebulor..
Brmula di pintu kluar masuk antarabangsa (cewah nmpk jauh sgt trip kami) hahaha.. kami mula pemanduan dgn berkonvoi brsama geng2 MPC (Mazda Premacy Club Malaysia) dari Malaysia menuju ke Krabi, Thailand. Sebanyak 3buah kreta..huhu..(mcm ramai ssssangat!!) Hahaha...
Dah tak ingt lama mana maybe lebih kurang 5jam kot dr malaysia kami tiba ke krabi. Prjalanan lancar. Cantik negra org. Bersih disepanjang jalan. Longgokan sampah yg mmbusuk mmg zero. Bersih. Cuma kalah dgn hanjing nan sekor. Asal berenti oil pump msti ketakutan. Tinggi beb. Mnatang anjing tu tinggi. Gerun.
Sampai seven e asben beli simkad telefon. Internet laju dowh. Laju gila. Sbab kami konvoi jd wasap berdesap mmg wajib ada tkt salah 1 trlepas dr pandangan mata. Sepuji puji ngara org mmg xsama ngara sendiri. Mau tgk atas jalan la. Undang2 xketat. Jalanraya cantik tp undang2 xcantik. Longgar. Helmet lampu isyarat motor basikal tut tut semua lantak taram hon. Skit2 hon. Skit2 pin pon pinnnn. Elok pukul 5.15 ptg kami tiba di bungalow. Wah hebat kau sewa banglo di Au Nang. Kawasan kecik tuik ja pon. Bajet banglos 3bilik la weh. Tp hampeh 1bilik 1toilet. 1katil kingkong. 1singlebed. Terima seadanya. Tp memandang kan lama, 4hari dowh kelaut jgk feel sy..huhu. setel smua. Start kluar p mkn mlm. Blk hotel main2 . tdo trus.

Hari kedua.
ISLAND HOPPING
Gegas siap lepas subuh. Ekceli nk try breakfirst yg hotel sediakan. Tp xjd. India masak. Trus stop. Cansel hajat. Menapak plak mncari kdai yg open seawal pg tu. Tp xde lg.. awal sgt kot..hahaha.. so pilih p seven E. Hambek ko. Bajet beli roti/bun. Seb baik tak terramik yg inti pork..eieieie gerun. Nauzubillah.
So lps setel mmbeli nah angkut la sepastik putih dgn harga 750bath (mahal ok)
Then, Get ready nak join island HOPING. Yg ni best. Best gila. Mmg layan la. Mmg wow. Harga ok. Bpatutan. Enjoy!!
Sungguh cantik alam Allah. Milik Allah. Ilham Allah.
Mmg best. Tgk pic pon dh tau. Mmg main air ja harini. Dr pagi pegi smpai ke ptg balik. Pulau cantik. Air jernih. Tak terkata la. Setel hari kdua. Blk bilik letih lapor penat. P cr restoren. Order. Makan. Pasti wajib Halal. Sdap. Naik tut tut. Best. Fresh air.

Hari ketiga.
ELEPHANT RIDE. HOT SPRING. AMERALD POOL.
Ok. Kalini asben n the gengs dh rancang. Depa p cr kedai mkn. Beli sarap. Kalini depa naik tut tut. Sbb jauh sket. So dpt la merasa ns beriani ayam rempah gila meletops. Best wa cakap lu. Abg danial siap habis sebungkus. Mmg walllaawehhh. Sedap kot. Siap blk sampai hrni kat mesia dok mencari ns beriani nenek sedap kat krabi..haaaa hambek ko!!!! Target hrni naik gajah. Emerald pool n night market! DONE. Berjaya!!. Alhamdulillah dpt merasa naik gajah. Punya la ondeway blk kg dr ganu dok terjumpa jumbo tp p jauh br bole naik gajah. Hehehe.. yg dok terjumpa tu yg liar. Nauzubillah mntak simpang jgn la kaco kami anak beranak nk lalu ikut situ blk jumpa mak ayah di kg.
Satu lg tempat yg super duper ohsemm emarald pool. Cuma kena jln kaki jauh. 5km dr tmpt diturunkan oleh tourist guide. Rupanya dr 1 tmpt ke 1 tmpt tu sgt la jauh. Dr elephant ride ke emarald pool amik ms 1jam 30min.. sgt henjoiiii... tp ibu mithaalii ni xmandi pon kat situ.. xde tmpt yg btul2 bole tukar bj ekceli ms pintu masuk dh bole tukar tp tak tertukar so malas nk join la nk kena patah balik. Tak kuasa mak!!!!!.. penat kaki.

Ps: sambungan cerita krabi dalam ingatan dlm entry akan datang...

Jumaat, 28 Februari 2014

BULAN DUA DAH LAST DAY.


بسم الله الر حمن الر حيم
  السلا م عليكوم ورحمةالله وبر كا ته

  
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم①.الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعٰلَمِينَ.② الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ.③ مٰلِكِ يَوْمِ الدِّينِ.④ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ.⑤ اهْدِنَا الصِّرٰطَ الْمُسْتَقِيمَ.⑥ صِرٰطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّآلِّينَ .⑦

Kehidupan kita mesti dipenuhi pelbagai rasa.

Sebagai hamba Allah yang sangat kerdil, Rasa tu mmbuatkan kita lebih Mensyukuri atas kewujudan kita di muka bumi Allah yang amat luas ini.

Oleh itu sebagai tanda rasa berterima kasih dan syukur itu mengapa kita tidak mencuba semampu bole untuk melengkapkan solat yang sangat dituntut dalam Islam. Setahu nya kita wajib mendiri kan solat. Maka berdosa andai tertinggal ia dengan sengaja.

Hatta setelah mati soalan utama yang disoal juga solat.
Bahkan Rasullullah juga menerima suruhan mendirikan solat dalam satu peristiwa yang sangat penuh mukjizat dr Allah kepada kekasihNya.yang ganjaran syurga sudah termaktub di sana namun dengan tekun dan rajin penuh tawadduk tunduk sujud kepada Allah swt,Iaitu peristiwa israk mikraj.

Lagi apalah kita ini yg hanya manusia biasa yg tentu2nya memang di suruh mendirikan solat tetapi mengapa kita ingkarinya.
Renung. Fikir. Selam. Hayati. Muhasabah diri yang penting.
Jangan urusan dunia mendahului hati.
Didik jiwa utk akhirat yang pasti. Mati pasti. Balasan dosa itu mesti. Syurga neraka itu tempat yang kita tuju.

Biarlah pabila Ketika masa masih mampu kita memilih syurga untk rumah kekal abadi maka berusaha lah ke arah itu. Bukan hanya menunggu  unttuk dipilih ke neraka yang maha dasyat dihuni.

Solat yang utama.
Solat yang wajib kita dirikan.
Jangan tinggal.
Buat dengan ikhlas.
Walau kena paksa mulanya tapi biar lah.
Daripada terpaksa menerima balasan yang dasyat ketika di akhirat kelak.

Islam anggun. Islam murni.
Islam tak memberatkan.
Solat dalam apa jua keadaan ada.
Berdiri. Tak mampu, duduk. Tak mampu, baring. Tak mampu, telentang. Tak mampu, guna mata hati ingat pada Allah. Khusyuk. Berserah. Bulat hati pada Allah. Solat.

TESTIMONI :: SLIM EXPRESS








Ps: Semua testimoni adalah hak milik.
Sekiranya terdapat pencerobohan,
Tindakan yang sewajarnya akam dikenakan.

Pss : hak milik.

Psss: hak milik

SLIM EXPRESS

Salam sejahtera semua.

Jom kurus sama2...sy dah.. alhamdulillah. Berjaya.  Jom cuba kapsul SLIM EXPRESS. Tak perlu bancuh. Cuma terus telan. Minum air masak ja.

Wasap ke 0195757216

☆°°○●☆°°
Produk dr TK Natural.dr france. tiada kesan sampingan.
Produk yg berkualiti.
Produk SLIM EXPRESS mndapat kelulusan HALAL dari the islamic committee office of Thailand dan mendapat pengiktirafan GMP

Tugasnya ♡♡°•☆○•°♡♡
#memerangkap lemak degil dan lemak 
   tepu.
#memecahkan lemak.
#mengelak sembelit. Dan proses
   memBUANG lancar serta konsisten.
#mengurangkan selera makan.
#penurunan sebulan 3-5kg..mengikut
   hormon badan.

☆☆sesuai LELAKI  dan WANITA��

Amaran dan tidak sesuai untuk ::
♢☆ Ibu mengandung&menyusu dan
         kanak2
♢☆sesiapa yg merancang ada baby
       dlm ms trdekat.
♢☆Pesakit Jantung.
♢☆Elak dr KOPI
♢☆KURANGKAN AIS

wasap utk harga  ke  0195757216

Terima kasih. Thank You.

*GiVe aWay*

See You Again

...... Terima Kasih Di Atas Kunjungan Anda Semua ......
Segala Coretan dan Nukilan Adalah Hasil dan Hak Milik Dari Pemilik Blog ini " DeeAnie Blogspot " tetapi ada jugak yang terselit link dari google. Terima Kasih Bagi Yang Sudi Menjadi Followers dan Meninggalkan Jejak serta Komen.

"
hiduplah seperti lilin, menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."