Isnin, 20 April 2015

TERINGIN NAK BUAT CAKE

Salam sayang semua.

Aaihhhhh lahhh..bila tiba2 trnampak kawan kita uplod pic cake hati ni pon berbunga bunga nk baked a cake. Seceria kek yang kawan kita upload tu.

Tambahan efek pic cake sangat menyelerakan..

Tapi sampai sekarang xpandai2 nk bakar cake. Kalo stakat nk kukus tu bole la yang simple n mudah aja la.

Dah cuba bakar kek haritu habis rentung dibuatnya. Sebab sayang kite seniri yang makan tau. Last2 tekak dah xleh telan sbb pahit. Terpaksa masuk bakul sampah. Tapi itu ada lah 1st n last try. Punya la merajuk. Hihihihi..lawak plak bila terkenangkannya..hahaahha

Teringin sangat nk buat kek cheese la. Brownies la. Kek span la. Kek xspan la. Tp tu la bila tak mula memang payah nk mula tp bila dh mula mesti hari2 nk buat kan. Takutnya xdan makan dh buang sebab tak sedap..hahaha..

Jadi mcmna nak mula untuk membaking yek.!?!?!?!?!?

Hurmmmmmmm kena google dengan lebih kerap ni. Tapi buat masa skrng nu xmampu lagi kot. Busy bebenor rasanya. Maybe soon. Yes soonnnnnnn...lepas acara menjahit jahit selesai kita cuba membaking plak yea. Nak cuba jugak. Mesti cuba!!!!!

Jumaat, 17 April 2015

NASI DAGANG

Assalamualaikum dan salam sayang.

"Buurrrrrppppp, alhamdulillah"
Pagi Jumaat ni kekenyangan perut.

Rasanya dh lama x sarapan kat luar time cuti. Asyik malas nk gerak ja pepagi hr. Selalunya lepas subuh, kemas rumah, buat sarapan
Then mandi manda terus melepek depan tv.
Acara menonton sesama anak.
Depa pon pepagi lagi dh berebut siaran.

Harini Jumaat pagi konon anak n abah nk mkn roti canai tp kite nk makan ns dagang dik baby kan..hikhikhik.

Tp memandangkan kedai sepanjang jln ada yg tutup ada yg pelanggan ramai bebenor so asben jalan terusss ja. Lgpun nk ke opis dia sbb nk tgk cegu2nya buat kelas kononnya. Kami follow je..heheh.

Ontheway tu singgah la kedai yg biasa kami singgah kalo nk blk kedah.

"Layan diri yek"
Aik...peliknya. selalu kakak tu amik order air, makanan, kita pon relax satgi dlm ms 5 ke 7 min tu sampai la.
"Layan diri deh"
Ooohh ya ka. Ok kak!!

So amik la pinggan tp dia still dpn periuk nasi. Dia ckp ni nasi lemak,putih & dagang.

Huh!!! Nasi dagang.!?!??!? ok ok ok alhamdulillah memang tgh mencari nasi dagang. Rezki dipagi jumaat. Asalnya td dh trlepas n redha je la asben nk berenti mn pun memandang nk ligan masa.
Lastly , dpt jugak pagini merasa lagi nasi dagang walaupun kurang kick n menyengat belasah juga licin 1 pinggan.

Tadi masa nk layan diri tu naik heran sebenarnya....hahahahahahahahahhaa.
Dia suruh kita layan diri tp dia still dok dpn periuk nasi. Kita nk bubuh dia pun mcm ala2 nk bubuhkan nasi..hihi..
Lawak la kakak.
Lain kali kalo kata layan diri,
Dari senduk nasi ke isi lauk pauk hingga ke suap la layan diri namanya..
Hihihi..kakak pun nk jugek menyendukkan nasi..

Dan ohh..rupa2nya dah bertukar tuan kedai. Kakak yg slalu tu dh x niaga situ. Org lain plak amik alih. OIC. No wonder la lain ketua lain cara kerja. Bytheway tq kak dpt mkn nasi dagang.


Ok la. Apa2 hal pon dh selesai teringin nk nasi dagang pagini.

PS: nasi dagang pic trowback punya yg harini xsempat nk amik pic. Lgpun hpon tinggal dlm kreta.

Tapi kat tekak ni rs mcm lain macammmm ja...

Ok la. Nk tolong asben susun kertas jap.

Babaiiii.

Wassalam.

#diarino3 #prengnencyphase #5months

Sabtu, 14 Februari 2015

1ST TRIMESTER

Assalamualaikum dan salam sayang semua.

Alhamdulillah utk tahun baru perkhabaran gembira menjengah.

Syukur ya Allah.

Dah tiba masanya utk abg danial dan aisy dpt adik.

Masih baru tapi x sabar rasanya nk menulis disini. Pengalaman kalini sangat2 berbeza dr 2 yang lepas. 1st trimister sangat mencabar bagi saya. Tak pernah merasa begini rupa. Dengan morning sicknersnya. Evening sickners. Night sicknersnya. Bermula pada minggu ke 6 lagi. Tapi tak terlalu menonjol. Bila menganjak ke 8minggu bertambah hebat.
Alhamdulillah dapat merasa alahan mengandung yang berbeza utk kali ke 3.

Tak pernah lagi utk minggu ke 8 kena refer ke unit kecemasan di tengah malam buta lewat ke pagi.. cirit birit yang sangat melembikkan dn melesukan bdn. Darah tinggi tiba tiba hit 168. Turun skit 145. Turun lagi 135. Asalnya kena admit. Mohon cara baik dari doc. insyaAllah sy mkn lps kluar dr sini. Nanti sy rasa lesu sy trus ke hosp, bagitau kat doktor . Alhamdulillah. Pukul 1.45a.m dh boleh balik..

Selang 3hari kena lagi cirit birit. Taktau punca. Tiba2 cirit lagi. P plak ke klinik biasa. Lps cek semua doktor bagi ubat n setel MC trus balik n rehat kat rumah.

Selang plak seminggu cirit lagi. Kalini tak teruk sngt. Tapi masih memulas. Sakit sgt perut. Makan je ubat yg sedia ada. Alhamdulillah harini bertahan.. Muntah on off. Tapi alhamdulillah dh banyak lega sebab muntah dh xbanyak mcm minggu2 lalu. Cuma masalah angin dan nyucuk2 masih kuat. Yang abang2 dulu pun masalah nan 1 ni memang ada. Angin. Salah makan memang berangin la satu badan. Esspecially keliling perut. Rasanya tu normal bila hormon badan berubah.

Alhamdulillah minggu ni dh masuk 11minggu + +. Dh nak masuk 3bulan. Harap harap alahan makin beransur dan dapat tenaga lebih skit sebab banyak aktiviti yg kat sekolah kena setel. Macam2. MTQ. KOAKADEMI. KELAS MLM.KELAS PETANG. Semua upcoming nextweek.

Untuk rujukan. ○●○●♡♡●○●○●

How your baby's growing:

Your baby, just over 1 1/2 inches long and about the size of a fig, is now almost fully formed. Her hands will soon open and close into fists, tiny tooth buds are beginning to appear under her gums, and some of her bones are beginning to harden.

She's already busy kicking and stretching, and her tiny movements are so effortless they look like water ballet. These movements will become more frequent as her body grows and becomes more developed and functional. You won't feel your baby's acrobatics for another month or two — nor will you notice the hiccupping that may be happening now that her diaphragm is forming.

See what your baby looks like this week.

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:

If you're like most women, you're feeling a bit more energetic now and your nausea may be starting to wane. Unfortunately, you may also be suffering from constipation (caused by hormonal changes, which can slow digestion) and heartburn (hormones again, relaxing the valve between your stomach and esophagus). Just remember, all this discomfort is for a good cause.

Don't worry if nausea has made it impossible for you to eat a wide variety of healthy foods or if you haven't put on much weight yet (most women gain just 2 to 5 pounds during the first trimester). Your appetite will likely return soon, and you'll start to gain about a pound a week.

Thanks google

Jumaat, 13 Februari 2015

INDAH KENANGAN.

Satu.
Tiba tiba adik send pic ni kat wechat.

Kata dia. Tgh kemas bilik trjumpa.. belek2 pakat gelak kow kow ng mak.

Kacik,
Ni thn ketiga kami dimaktab. Tahun akhir. Utk abng.

Gelap.
Ya. Sedari azali mmg hitam maneh tambah plak berjemur dipulau tuba untuk pendidikan luar 5hari. Memang rentung. Balik maktab tinggal mata saja yg putih. Lain semua rentung.

Kenangan sangat!!!!
Time ni la kasih ditau orang. Kecah 1 pulau tuba. Raging tahap melampau.
"Aku cinta padamu" yg tu perlu dilafaz.
Kalau TAK. Aku kena tergantung setinggi dipucuk kelapa sampai dilafaz ayat keramat itu.
Aduhh..malu beb!!!!!!!

Di lautan.
Habis kayak aku and partner diterbalikkan. Katanya kena resque.

"Abanggg. Tolong anikucayangggg!!" Kata lecturer.. nganjengkan aku.

Walawehhh...manis bercinta..hikhik..
Restu lecturer begitu rupa. Seronok kita dimalu malu muka. Kata mereka akhirnya dia punya.

Jodoh pertemuan Allah swt dah sedia. Cepat. Lambat. Ditangguh tangguh.
Semua kuasa Dia. Yang Maha Esa.

Sama sama jaga. Sama sama baja. InsyaAllah dapat redah ranjau bahtera rumahtangga.

Yang tau satu. Aku terima dia apa adanya. Dia terima aku seadanya. Saling lengkap melengkapi. Cuba sedaya untuk lebih perbaiki diri.

Terima kasih Allah atas pinjaman ini.

Khamis, 29 Januari 2015

AISY DAN DANIAL

Ya Allah. Sedang membesar anak anak di depan mata. Moga diberi kekuatan dan kesabaran dalam mendidik mereka ke jalan yang benar.

Kadangkala ibu tak kuat nk jd ibu yg terbaik. Namun cuba menjadi yg terdaya.

*GiVe aWay*

See You Again

...... Terima Kasih Di Atas Kunjungan Anda Semua ......
Segala Coretan dan Nukilan Adalah Hasil dan Hak Milik Dari Pemilik Blog ini " DeeAnie Blogspot " tetapi ada jugak yang terselit link dari google. Terima Kasih Bagi Yang Sudi Menjadi Followers dan Meninggalkan Jejak serta Komen.

"
hiduplah seperti lilin, menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."