Sabtu, 26 Disember 2015

PERSEDIAAN SEKOLAH 2016

Persediaan Sekolah 2016:::

Assalam dan selamat pagi semua. 2015 dh tak lama nk meninggalkan kita semua. Semoga segala yg berlaku sepanjang tahun ini sentiasa dalam lipatan memori yg indah dan baik baik saja utk kita kenang kelak. Apa yang penting cubalah perbaiki diri dari masa ke semasa utk lebih baik.

Ini ada sedikit nota yg copy n share dr fb utk peringatan kita semua..

::Persediaan Sekolah 2016:::

Bukan beg baru
Bukan uniform baru
Bukan alatulis baru
Apatah lagi ...
Pasti bukan HP baru
Pasti bukan motorsikal baru

Yang lebih utama:
SIKAP baru
NILAI baru
KOMITMEN baru
HALATUJU baru
MATLAMAT PEPERIKSAAN baru

Itu untuk anak kita.

Untuk kita sebagai ibubapa:

KEPEDULIAN ...
Sibuk tak habis.
Kerja tak habis.
Urusan itu ini tak habis.
Ambil peduli anak kali ini.
Beri masa bersama mereka.
Check kerja2 sekolah mereka.
Nasehat agar mereka bijak pilih kawan.

KETEGASAN ....
Jadi Mak-Ayah yg berfungsi.
Tegur, tegas, bantu malah hukum mereka jika perlu.
Bukan Mak-Ayah dayus yg takutkan anak.
Bukan Mak-Ayah penakut yang ikut semua kemahuan anak.
Bukan Mak-Ayah lembik yang tiada pendirian ttg sesuatu perkara bila berbicara dengan anak.

AKHLAK DAN IBADAH ...
Wajib bimbing, terap dan lazimkan anak dengan ...
Minimum 34 kali sujud pada Yang Masa Esa tiap hari.
5 waktu = 17 rakaat = 34 sujud
Cari jalan rajin berjemaah dengan anak.
Usaha rajin baca Al-Qur'an + Terjrmahan Maksud + Asbaunnuzul bersama anak. Cantik tiap hari. Tidak boleh 2 hari sekali. Paling lekeh seminggu sekali
Bantu anak hormati guru, ibubapa.

PANTANG LARANG
Ini my personal charter
-- No handphone hingga tamat SPM. Cari Nokia 3310 utk kegunaan umum anak yg disimpan di rumah dan dibawa ketika special school trip/event.
-- No girlfriend-boyfriend.
-- Belajar dulu. usah galak, toksah gatal, jangan gedik !
-- Utamakan pelajaran.
-- No motorsikal ke sekolah (kecuali bagi 5 syarat ... syaratnya bincang lain kali)
-- No TV mlm sekolah kecuali special programe with special permission from parents

HALATUJU
Bantu anak bina halatuju
Tolong anak buat matlamat peperiksaan.
Dari situ bimbing anak cari kawan yg membantu bukan membantut.

KASIH SAYANG
Ini kemuncaknya.
Tindakan di atas dibuat kerana sayangkan anak, kerana mahu lihat anak terjamin masa depan, kerana mahu cipta kecemerlangan buat anak.

SILA SHARE untuk faedah rakan FB kita.

Dr.Shukri Abdullah, Yan Besar
Jumaat 12.30 pagi 25.12.15

LAHIRNYA DANIAL HAFIY IZDIYAD

Bismillah..

Alhamdulillah. Syukur pdmu Allah swt. Baby ke 3 kami selamat dilahirkan secara normal dengan induce 40 minggu tepat pg jangkaan tarikh. 1st time. Memang tepat org kata setiap anak berbeza cara sakit dan cara dilahirkan. Cara membawa slama 9buln pon dh berbeza, Allah maha besar.. kelebihan dan kekurangan dapat dirasakan. Allah maha adil dan saksama, ingat yg tu ja. Syukur Allah permudahkan proses bersalin kalini walopon perjalanan diari no 3 ni sgt2 mencabar.

Lahir tepat pukul 10.04 mlm
Pada 1hb September 2015
Dengan beratnya 3.04kg
Panjang 49cm
Lilit kepala 32cm
Disambut oleh JM Afida yg sgt baik. Tqsm.

Sekarang adik hafiy izdiyad dah 2 bulan  26 hari.


....bersambung ceritera kelahiran induce ku yg pertama.hehe.

Ok hrtu bgtau dok menunggu dlm bilik PAC tu kan.
Ya. Memang menunggu. Dr pukul 9 smpai pkul 2.48pm. Dengan skit yg dh start skit skit dok tusuk pinggang. Mmg pinggang ni nk rest sgt2 dh. Mmg nk baring!! Tapi apakan daya katil mmg xdak kosong. 

Then selang bbrapa minit lps tu misi dh bw fail tu maknanya dh ada ksong sy pon ditolak ke bedroom yg indah lg mengujakan itu. Asben bw sgala klengkapan yg dh ready dr pagi td. Sayangnya perut ni dh lapaq. Hihi. Oo trlupa..spjg sy didlm bilik PAC tu asben ada dbilik sebelah je dia ada kat ruangan menunggu disitu..

Dah setel katil, barang dn semuanya asben dok menung ja smbil tgk org kiri kanan dok mnyuap bini memasing.hahahahahha..terasa!!... lg skali dia tanya nak x nasi. Wajiib kalini nak!!! Tp suh masuk nnt lps dia setel urusan dia. Kesian plk naik turun sini sana. Sakit pon dh mnyerang dh ni. Alhamdulillah jgk sb dh terasa skt dgn skali masuk ubat ja ni. 
Setel petang. 

Ni bahagian selepas maghrib plk siap mandi n solat urus diri semua dh.. Haaaa tudia mmg dh sakit sgt2 dh ni. Dalam 5min skali. Memang sakit kesan dr ubat pukul 9.30 pg td.
Sakit. Sakit. Sakit. Sakit. Sakiiiitttt. Sebenarnya 4.45pm tu dh sakit sgt2 dh. Tp gagah n blh hadap lg. Kuat lg. Hehe.

Misi mai cek tekanan kul 8 tu bgtau kat dia nk bt ve la sbb sy rs mcm dh smpai masa. Dia pun ajak jom la ke bilik sana. Jom. Tapi.. jap.. mcm nk kencing la. Eh mcm nk verra la..eh tatau nk apa ntah tp skt ni. Skt agt2 ni. Misi tnya blh jln x. Gigih jawab bolh. Ahha..masuk tndas siram air suam panas &  hangat dr pinggang ke bawah. Xtau nk habaq skit dia camna. Tp seriusly mmg sakit tak berenti renti efek dr masuk ubat. Mmg beza dgn skt normal yg kita blh tahan la sbb dia skt berenti skt berenti. Ini tak. Memang kow2 skit. Skt dn skt dn skt. Ada plk kakak yg beranak 6 org dgn cluparnya cakap biasa la dik.mmg la skt. Kak ni dh 6 org dik. Aiiii nada suara tu yg bt aku angin..aku ckp ya la kak mmg sabar ni sy pon dok istifar selawat zikir ni kak..tp mmg dh skt sgt2 ni. Nk branak dh. Mn misi niiiiiiiiiii. Nk jalan pon dh xlarat. Xleh langkah dh. Elok ja misi tu smpai sekrat jln bw wheelchair aku dh gagah nk smpai bilik bt ve dh pon. Punya la lama dia p amik krusi tu..aduii..aku yg jln sat benti jln sat benti pon dh nk sampai bilik ve tu. Ehhhhhh dh smpai situ blh plk misi n sister bt acuh x acuh nk pggil doc bt ve. Aku dok dlm bilik tu punya la skit nk push dh..turun plk dr katil paggil sister sy skt sgt2 dh ni. Nk push dh. Amik kau. Kelam kabut pggil doc lg skali. Mai cek. Ohmygod .. dh 8 ke 9 dh.. doc n cepron tu pakat cuak blaka.  Cpt tolak. Ready smua.
Haaaaaaaaaaa..kan aku dh kata nk push dh..hihi.xcaya.

Adik..sabar dik. Sabarrrr..kami nk bw puan/adik lari ni. Nk lari ke laborroom ni. Pgg kuat2. 
Hahahaha..memang aku pjam mata. 
Mmg jauh LR rupanya. Dlm 5min gak aarrrrrr.. jauh. 
Aku ckp "nurse...sy xtahan dh ni. Sy nk push."
Misi " puannnn..jangan puan. Xsampai lg ni. Jangan. Tarik nafasssss. Zikir puan zikir. 
Aku" kakkkkk..nk push ni. 
Misi" sabarr..allahh..allahh...nk smpai dh nk sampai dhh.. kami lari niii.."

Elok tiba di laborroom mmg jammed. Ramai pesakit wehh. Kn tggu plk kat dpn pintu LR tu. Aku mmg nk push sgt2 dh. Dlm 3min camtu diorg setel ibu yg dh brsalin tu klua aku masuk.
Tukar plk dr katil aku naik td ke ktil LR. 1 2 3 go!
Pengalaman betui!!!
Syukur alhamdulillah 3kali push selamat la hafiy kluar dgn mudahnya. 
Syukur.
Alhamdulillah.
Allah permudahkan segala urusan. 
15min masa baby dgn ibu. 
Time tu aku belek sebeleknya.
Nangis aje baby. Mmg fresh btui baunya. Hangatnya. 
Usap rmbutnya. Hidungnya. Pipinya.
Sempurna.
Aahhhh..syukurrrr..Allahh.
Semua selamat.

Selasa, 20 Oktober 2015

38 MINGGU DI INDUCE

Bismillah..
Assalamualaikum dan salam sayang.

Alhamdulillah harini dh 50hari usia adik no 3.
Adik no 3 yang masih berbau harum baby diberi nama Danial Hafiy Izdiyad. Sesuai dgn kehadirannya yg ke 3 hero dalam keluarga kecil kami sesesuailah dgn namanya yg mmbawa maksud kemuliaan pertambahan.

Moga dgn hadirnya bertambah bahagia, bertambah ktaqwaan, bertambah keberkatan, bertambah keimanan, bertambah kejayaan, bertambah keberkatan rezeki serta bagai2 kebaikan bertambah dalam keluarga kami. InsyaAllah. Amiinn.

Setelah di diagnose GDM semasa kandungan memasuki minggu ke 29 rutin cek sdh berubah dah tempat juga sdh berubah. Saya juga dimaklumkan bg ibu2 hamil yg kena GDM wajib induce. Saya redha. Kuat kena tempuhinya. Hanya Fikir walau camna pun baby tetap kena dilahirkan cuma cara dan kaedah saja berbeza. So tawakkal tu'Allallahhh..

Jadi bila dh masuk minggu ke 36 persiapan baby dh ready utk fly ke kedah dan bertambah kena n wajib ready adalah ibu. Nak kena induce ni. Tak pernah alaminya tp utk kalini kena induce hero ke 3 ibu. So dipendekkan crita bila tiba masa iaitu tanggal 18 ogos saya dan suami ke hospital serah diri utk induce.

So bila dah sampai tu rutin cek pun berlaku. Biasa la nk bersalin kan. So VE (cek laluan) pon diproses.. hadoiiimakk..5 kali kena bt VE dgn 3 orang doc semua berlainan. Aku agak diorang nk blajar kot. Hampehhh btui..huhuu.. tp xpa la serah ja la. So spjg cek ada la darah tinggi la. Tekanan jantung laju la gula meningkat la semua truk baby pun degupan jntg lemah dan teramat lemah sehingga kan doc laki (tak ingt nama dh)  tu trus dgn konfemnya decide kena operate!! So bersiap sedia tolak ke OT. Allahu dgr ja perkhabaran tu lemah segalanya...dgn suami cari parking xjumpa lg naik ke blom xtau lagi..semua lost contact. Saya di dalam dia diluar.

Tapi......
Datang plk sorg doc melayu pompuan (pun xingt nama) dia bt VE lg. Cek darah lg. Cek jantung lg. Scan baby. Scan lg. CTG lg. ECG lg. Mcm2 la gaya perubatan diorang kita dok atas katil ni mengglbah xsangga dah.
Lagi sorng doc cina pompuan (xtau nama, xdan nk tgk tag) buat plk lg VE adehhhh la. Sakit ya amat. Dia pon sama naik. Aku tgk deme mcm naik shekhh/ naik geram dh dok bt VE kat aku..apabenda ni. !?!??!?!?!
Ya la kan. Kandungan masih dok di atas mana la nk capai kpala baby. Mana la nk cekau ketuban.. dah la sblum deme2 doc ni dtg dh kena VE dgn sister dah..aduhhh... tempuh je la. Diorg bt keje diorg nk selamat kan kita dan baby. Fikir tu je. Last2 bila semua setel dh jumpa degupan jntg n tekanan darah normal..alhamdulillah TAK JADI OPERATE!!! Doc cakap baby awak ni nak main chhucak!!!!huhuu..alih2 doc suruh balik dulu sebab semua masih tak ready lg utk bersalin. Semua dalam keadaan stabil tggu smggu lg then g cek gula lg kat klinik desa kg..pastu tggu sakit baru mai kalu tak sakit bersalin on 1hb 9 2015 trus mai ke hospital sultanah bahiyah kita induce!! Noted!!! So balik la rumah!! 

Jd kesimpulannya pd 18hb 8 2015 tu adalah hari VE sedunia..
kesan dr VE tu selama menunggu 1hb Sept tu la sakit memain yg dialami sbb laluan dh dikacau. Mcm2 tanda dh turun tp sbb tak sakit bersalin jd tak p la ke hosp lg..kami berdua suami istri cuma ke hosp tepat tarijh due iaitu 1.9.2015.

Ni pengalaman pertama di induce.
Pukul 9.00 pg sampai hospital. Masuk bilik PAC rutin yg dulu ulang balik. Mcm rewind la plk..hihu..tp kalini ve skali ja.
Tepat 9.30 ubat dimasukkan.
Doc pon terangkan..lg 4jam kalo tak sakit kita masuk ubat skali lg. Tak sakit lg masuk lg. Hingga 4kali je.lps tu kalu tak sakit bersalin memang kena operate!!

Tawakkal!!

Ramainya org nk bersalin haritu xtau nk habaq!!! Bayangkan kena dok menunggu dibilik PAC tu dr kul 9.30am hingga kul 2pm. Katil xda yg kosong so xleh warded lg. Menunggu lg.

Ahad, 14 Jun 2015

28 MINGGU YANG MENCABAR

Assalamualaikum dan salam mesra.

Alhamdulillah harini ibu dh 28minggu 6hari dan usia babyadik no 3 dalam rahim ibu. Harini pun ptg br selesai checkup utk bln ni. Bermula lps ni selang 2minggu.

Letih letih dan lesu lumrah bila kandungan dh menginjak ke fasa ke 3 ni.

....
Bersambung.

Isnin, 20 April 2015

TERINGIN NAK BUAT CAKE

Salam sayang semua.

Aaihhhhh lahhh..bila tiba2 trnampak kawan kita uplod pic cake hati ni pon berbunga bunga nk baked a cake. Seceria kek yang kawan kita upload tu.

Tambahan efek pic cake sangat menyelerakan..

Tapi sampai sekarang xpandai2 nk bakar cake. Kalo stakat nk kukus tu bole la yang simple n mudah aja la.

Dah cuba bakar kek haritu habis rentung dibuatnya. Sebab sayang kite seniri yang makan tau. Last2 tekak dah xleh telan sbb pahit. Terpaksa masuk bakul sampah. Tapi itu ada lah 1st n last try. Punya la merajuk. Hihihihi..lawak plak bila terkenangkannya..hahaahha

Teringin sangat nk buat kek cheese la. Brownies la. Kek span la. Kek xspan la. Tp tu la bila tak mula memang payah nk mula tp bila dh mula mesti hari2 nk buat kan. Takutnya xdan makan dh buang sebab tak sedap..hahaha..

Jadi mcmna nak mula untuk membaking yek.!?!?!?!?!?

Hurmmmmmmm kena google dengan lebih kerap ni. Tapi buat masa skrng nu xmampu lagi kot. Busy bebenor rasanya. Maybe soon. Yes soonnnnnnn...lepas acara menjahit jahit selesai kita cuba membaking plak yea. Nak cuba jugak. Mesti cuba!!!!!

*GiVe aWay*

See You Again

...... Terima Kasih Di Atas Kunjungan Anda Semua ......
Segala Coretan dan Nukilan Adalah Hasil dan Hak Milik Dari Pemilik Blog ini " DeeAnie Blogspot " tetapi ada jugak yang terselit link dari google. Terima Kasih Bagi Yang Sudi Menjadi Followers dan Meninggalkan Jejak serta Komen.

"
hiduplah seperti lilin, menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."