Ahad, 8 September 2013

CAMPAK a.k.a CHICKEN POX /Jintungang

Ini kisah demam campak. Orang selatan,barat dan utara panggil demam campak.
orang ganu paggil jintungang.2 minggu lepas adik n abang kena demam campak. Sy memang x penah ada pengalaman mnguruskan perihal anak anak yang kena campak.

As a mother gelabah is the best word to discribe that feeling.
Sapa tak risau. Anak anak kena demam campak. Dah la demam tambah plak gatai seluruh badan. Jenuh kita sbg ibu nk mententeramkan jari2 depa nak menggaru. Nasib baik la si abang tu tak banyak naik bijinya. Cuma si adik tu penuh skit la kat atas belakang.

Rupanya campak ni ada 2 jenis.
1. Biji kecik kecik, merah, halus, besar penuh badan.
2. Biji besar besar. Berair. Merah hitam. Bertaburan jauh jauh antara satu sama lain. Bila pecah akan menanah atau berair.


Tapi si aisy ni kena yg besar besar. Bila pecah cuma berair saja. Serupa dengan si abang. Jadi bila kondisi campak mcm ni mudah skit nk uruskan sapu ubat cream. Hanya spot kat biji bijinya saja. Kalo yang kecik tu sukar sbb banyak nak sapu ubat mesti kena sapu seluruh badan. Time ni la yg merimaskan anak anak kalo jd yg jenis 1 tu
.

Simpton awal campak. Ini mengikut kes anak anak saya.

1. Demam. 2, 3 ari sebelom nampak biji. Tapi dia demam on off ja. Bkn melarat sgt. Kadang2 xperasan yg dia demam sbb aktif..hihi.

2. Lepas demam mula nmpk biji berisi air. 1st naik kat dahi tepi kiri dekat anak-anak rambut
.
3. Suhu badan on off memanjang.

4. Selang 4 jam mcmtu biji dah mula naik. Tapi still dua tiga ketul ja yg naik.masih aktif.

5. Bila seebiji dua yg dah pecah. Campak2 g lain akan mula merebak dan jd banyak.

6. Selama biji naik boleh mandikan dengan air rebusan daun semambu. Daun ni pon bole buat lapik tidor. Saya masukkan daun2 semambu trsebut dlm sarung bantal yg agak2 xblh nk sarung tu then jahit trus jd daun2 tu xboleh klua n bersepah atas katil anda. Heeehe

7. Minta air tawar dr orang2 yg mahir dlm ubatan tradisional. Minta nak air tawar demam campak. Jd org mahir tu akan buat air tawar n tanah liat/tanah yg sesuai buat ubat la. Xpasti tanah /batu liat..warna mcm batu kapur.

8. Tapi kes aisy ni demam dia ada yg shoot 40°c temp dia. Jd mlm yg 1st kena campak tu dah kena bergegas ke pusat perubatan INTAN 24hrs sebab panas tinggi hingga badan menggigil. So to ibu ibu bersiap sedia mental n emosi time ni.

9. Doktor suggest 3 jenis ubat. Ubat antivirus. Ubat allergi. Ubat cream sapu. (Nanti sy update semula nama cream tu) lagi satu ubat demam la ofkos standby sbb anak anak akan demam. Tapi doktor akan cakap jgn terlalu kerap bg ubat takut nanti kuman campak tu xmo klua habis.

10. Take time ok mama mama ibu ibu. 1week. Lps tu biji biji dah bnyk yg pecah n proses baik pulih akan brlaku...jangan lupa sapu cream n ubat kampung td all the time. Selang seli la. Kalo ms lepas mandi dh sapu cream spital. 2jam lps tu sapu la pllk air tawar n campuran tanah liat tu. Buat mcm bedak sejuk tu
.
11. Bila dah agak2 nak kebah campak. Anak anak akan diserang demam skali lagi. Berhati hati. Demam ini pon akan kuat juga. Tempreture akan hit tinggi jgk. So bertabah la yea.  basahkan bdn anak. Guna air suam pon oke. Air asam jawa pon ok. Guna coolfever pon ok. Tp still kena pantau anak.

Alhamdulillah dan terima kasih kepada sahabat/adik/teman/mak atas nasihat dan cara2 nak handle anak-anak time derang kena demam campak ni.

0 YOUR COMMENT... 8-):

*GiVe aWay*

See You Again

...... Terima Kasih Di Atas Kunjungan Anda Semua ......
Segala Coretan dan Nukilan Adalah Hasil dan Hak Milik Dari Pemilik Blog ini " DeeAnie Blogspot " tetapi ada jugak yang terselit link dari google. Terima Kasih Bagi Yang Sudi Menjadi Followers dan Meninggalkan Jejak serta Komen.

"
hiduplah seperti lilin, menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."