Jumaat, 14 Disember 2012

ASAM PEDAS KETETEL

Assalamualaikum dan salam mesra.

Finally berjaya akhirnya hasilkan menu ni.
Punya la berjanji lepas seminggu seminggu..sebulan sebulan..last2 nahhhh..amik rasa..

Ekceli bukn susah pon nk buat cuma masa dan keadaan yg terpaksa menangguh. Bukan takat makanan malah sesuatu pekrjaan tu pun kalo la tak sungguh2 memang akan trtangguh. Sama la ngan asgmnt pon..hehe..

Ok ok ok..jom skodeng cara2 saya buat asam pedas ketetel yg plg simple dari saya. Kalo salah jgn marah ye.. Ni ala2 koboi gitu.(badjet terer masak kunon..huahuahua).

1st.. Bhan utk blend dan menumis- cili kering(rebus dulu).belchhaan.bawang merah.bawang putih.bawang besar.halia.serai. Dan tu menumis.

2nd.. Potong lemak.daging.ketetel (daging yg ada lemak2 keras tu) yg tu uoll kena rebus dulu tau biar lembut n empuk baru mudah nk masak ngan asam pedas tu. Petua nk bg cepat lembut uolls masuk akar daun pandan n ltk sudu. Mak mertua i yg bgtau yek.

3rd.. Lepas menumis td hingga naik minyak n bau uols masukkan gula secukupnya then kacau. Tujuan dia nk bg kaler asam pedas kita tu cantik merah  ja. Lps tu masukkan dagin2 n lemak2 n ketetel tadi. Jgn lupa garam tauuu.. 

4th.. Masukkan air asam jawa dgn kuantiti yg agak bnyk berpadanan ngan lemak2 bagai tu lah. Lagipun dah nama menu pon asam pedas kan... Bila mendidih masukkan bunga kantan. Didih. Masukkan daun kesom. Biarkan hingga kuah nak kering skit2 then masuk 4belahan tomato. Biar didih lagi. Dan bila nmpk pekat2 gitu n tomato pon dah masak boleh tutup api. And ready to eat.

Seee simple kan... Just 4 step.
Kalo ada step2 tertinggal sori yek ini pon 1st time buat entry pasal menu. Saya Bukan hebat memasak ye olehitu terlalu xcited bila mencuba dan menjadi..And 1 more thing is ini resipi n menu dari mak mertua i tau. Memandangkan asben i mmg sukooo gilooo akan menu2 daging jd terasa la nk blajar buat. Sebab kadang2 dia or kita pun rindukan masakan mak kita kan..jadi sebolehnya nk jgk bg dia rasa menu ala2 mak dia buat. Elok dok jauh2 ni and kesian sebab kekadang ja istri dia rajin memasak. Kekadang ke bang..((ye la kekadang yg rajin memasak yg guna skill kukus panggang grill kukus panggang grill..heeehe..manada asam pedas kena panggang,kannn)) .Padahal setiap hari sy masak. Cuma kemalasan skit la kannnnnn.. Lagipon Kedai mkn jauh. Jd dr klua membeli baik sy masak. Jimat masa. Jimat tenaga. Yg penting jimat ongkos.. Heeeheehee..

K slamat mencuba..

0 YOUR COMMENT... 8-):

*GiVe aWay*

See You Again

...... Terima Kasih Di Atas Kunjungan Anda Semua ......
Segala Coretan dan Nukilan Adalah Hasil dan Hak Milik Dari Pemilik Blog ini " DeeAnie Blogspot " tetapi ada jugak yang terselit link dari google. Terima Kasih Bagi Yang Sudi Menjadi Followers dan Meninggalkan Jejak serta Komen.

"
hiduplah seperti lilin, menerangi orang lain, janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain."